US Open 2022

The Country Club, i Brookline, Massachusetts

Mark Frost beskriver berättelsen om Francis Quimet i boken “The Greatest Game Ever Played”

Nu går US Open för 122:a gången av stapeln. Få vet att tävlingen slog igenom på allvar 1913, på grund av en tjuvspelande tonåring.

På The Country Club, i Brookline, Massachusetts, spelas tävlingen i år. “Att kliva in på The Country Club, är som att resa 150 år tillbaka i tiden” sägs det. Här andas man historia och tradition, utan att det är “lyxigt”. Tradition och klass, slår alltid prålig yta.

1913 räknas som året då golfen fick sitt verkliga genomslag i Amerika. Man hade bjudit in de stora stjärnorna Harry Vardon och Ted Ray. Engelsmännen vara överlägsna och den tidens superstjärnor. Resten av startfältet var mest utfyllnad, även om en framtida superstjärna, Walter Hagen deltog. Hagen hade ännu inte blommat ut, men skulle sen vinna 11 majors, varav 5 PGA mästerskap (4 i rad 1924–27).

Ingen hade dock räknat med en fjunig tonåring vid namn Francis Quimet. Francis bodde granne med klubben men var ej medlem. Hans far var grovarbetare och såg ner på de rika “stroppar” som ägnade sig åt den konstiga sporten att slå bollar på en äng. Han ville att Francis skulle ägna sig åt boxning eller någon “riktig” sport. Francis tjuvspelade på banan i smyg, inte bara för klubbens ledning, utan även för sig far.

Vad som sen händer, beskrivs i boken “The Greatest Game Ever Played” av Mark Frost. Francis Quimet står för en av idrottshistoriens största överraskningar och vinner över Harry Vardon med ett slag. Han börjar i stort sett ensam, med en 11-årig kamrat (Eddie Lowery) som caddie. Sista hålen följs han dock av 10 tusentals människor som firar hans triumftåg och golfen i Amerika får ett otroligt uppsving.

Francis blir sedan Honorary Secretary på the Royal & Ancient Golf Club of St Andrews och en av golfens stora ambassadörer.

Banan är liten och kort, en av de sista banorna som med sina trixiga hål och små greener, fortfarande kan utmana de långtslående. En rak-slående spelare med lysande närspel kommer att vinna. The Crows Nest gissar att Jordan Speith kommer att ligga bra till.

Missa heller inte “The Greatest Game”. Finns som bok att köpa i shopen, eller som film på Netflix med Shia Labouef som Francis Quimet.

Äntligen Säsong ´24


Dags för anmälan till Junior- och Medlemsträning

This will close in 20 seconds