Hoylake

Royal Liverpool 2023

På Hoylake, utanför Liverpool, spelas i år British Open, eller THE Open för 151:a gången. Världens äldsta tävling bildades av 9 män 1860 på Prestwick utanför Glasgow. Nu är den ett av världens största idrottsevenemang.

Vad är det då som gör The Open så speciell? För många spelare är det den tävling de skulle värdesätta mest att vinna. Historien är förstås unik. Världens bästa spelare har sedan 1860 fått sitt namn på pokalen, The Claret Jug. Eller förlåt, första åren var priset ett stort rött mästarbälte i marockanskt läder. Då Young Tom Morris vann för tredje året i rad, 1870, fick han behålla bältet och tävlingen spelades inte 1871.

När dagens vinkanna instiftats och tävlingen återupptogs 1872, då vann Young Tom igen, och är alltså den enda som vunnit The Open 4 år i rad. Sedan 1872 är det då den gamla vinkannan som lyfts av mästaren på söndagen. Vinner du här, hamnar ditt namn bredvid de största namnen i golfens historia: Bobby Jones, Tom Morris, Ben Hogan, Sam Snead, Arnold Palmer, Jack Nicklaus och Tiger Woods.

Att tävlingen alltid spelas på linksbanor gör den också unik. Linksgolf är ursprunget, orginalet ur vilket kopior har skapats. Dubbelgreener, puckelpist, små djupa ”potbunkrar”, gula fairways med tur otur som naturlig faktor – alla dessa underbara egenskaper som vissa spelare älskar, men andra avskyr. Det perfekta slaget studsar snett och hamnar ospelbart i en buske av ärttörne. Blinda slag och vinden, alltid denna vind som faktor – även då den INTE blåser.

Avslutningsvis kallar vi som sagt tävlingen för THE OPEN, inget annat. Vi kallar också vinnaren för The Championship Golfer of The Year.