Major

Masters

Gåshud

 

Året var 1986, och några trötta juniorer hade fått tillgång till en sal på Rudbeckianska skolan i Västerås. Av någon anledning, sedan länge glömd, kunde vi se upplösningen av Masterstävlingen direkt via satellit. Där satt vi, spända av förväntan, för att se våra idoler göra upp om den gröna kavajen. Där var Ballesteros, Kite, Norman och Jack Nicklaus. Än idag, minns jag nästan varje slag från alla spelare.

The Masters Tournament föddes 1934. Året innan hade Bobby Jones och Clifford Roberts, byggt färdigt en golfbana på citrusplantage utanför Georgia. Drömmen om en privat, exklusiv tävling hade fötts ytterligare några år tidigare och skulle nu bli verklighet. Den första vinnaren blev Horton Smith sedan dess har den gröna kavajen burits av storheter som Ballesteros, Ben Hogan, ArnoldPalmer, Gary Player, TomWatson, Tiger och förstås tidigare nämnd – Jack Nicklaus.

Frågan är om inte the Masters konkurrerar med The Open om den mest prestigefyllda majorn som finns?

Något som är väldigt speciellt med Masters är att alla hålen har sina speciella namn. Dogwood, Azalea, Golden Bell och Firethorn har också alla sina speciella historier. Vem minns inte Fred Couples, vars boll borde gått i vattnet på Golden Bell, men stannade i kanten varpå han vann 1992. Alla hål har sitt namn och sin historia. Precis som på The Old Course, St Andrews, finns så många minnen och historier från varje kvadratmeter på denna plats. Kanske blir det så när en tävling går på samma bana år efter år?

En annan sak som gör Masters speciell är de väldigt strikta reglerna. Ingen annanstans görs det tydligt att tävlingen och klubbens regler är större än stjärnorna själva. Inga mobiltelefoner (inte ens selfie-sticks?!), strikta klädkoder och etikett. Senast nu i år, gjorde en spelare misstaget att dyka upp i shorts på första inspelsdagen (något som är tillåtet på alla andra tourtävlingar). Headpron kom omedelbart ut på puttinggreenen med ett par svarta byxor, och efter en varning blev det snabbt ombyte. Här följer man reglerna, eller blir utvisad. 

På Rudbeckianska skolan den där natten 1986, skapades historia. Ballesteros slog i vattnet på 15 och Jack Nicklaus, 46 år gammal, gör birdie på 17 för att vinna sin 6 gröna kavaj. Jacks vinnargest när han ”kliver i ”putten med höjd vänsterarm, har jag tränat med många juniorer sedan dess. Ett av golfens mest historiska ”toursteg”. Jack gick sista 10 hålen 7 under par!

På torsdag öppnas tävlingen av att Jack Nicklaus, Gary Player och Tom Watson slår ut som ”Honorary Starters”. Tillsammans har trion 11 gröna kavajer och 35 majors tillsammans – Gåshud.

/Matz

Äntligen Säsong ´24


Dags för anmälan till Junior- och Medlemsträning

This will close in 20 seconds